A LIMOUSIN FAJTA JELLEMZÉSE:
A limousin fajta a dél-nyugati szőke marhák fajtacsoportjába tartozik A fajta bölcsője a Massif Central meglehetősen esős térsége, mely kegyetlen klimáju és gránit alapú, szegényes terület. Ennek ellenére a fajta az 1850-es évekre szépen kifejlődött. A francia tenyésztők, a törzskönyv 1886-os megállapítása óta szelektálták és javították a fajtát. Ezzel párhuzamosan 1860-1880 között, a melioráció hatására, a talajok termőképessége és ezzel a takarmány és fűtermő képessége jelentősen javult. Az 1890-es évek elején a limousin tenyésztők uralták a Lyon-i és a Étiene-i piacot a 400-500 kg élősúlyú állataikkal, melyek 12-14 hónapos koruak voltak. A limousin, mint igás és húsmarha, a hatékony szelekció hatására, egyre inkább a hústermelés irányába fejlődött. Napjainkra a kevés faggyú és a sok izom kifejlesztése nagyon jól sikerült.
HAZAI CÉLKITŰZÉS A FAJTA NEMESÍTÉSÉBEN a tenyésztésben alapvető célkitűzés egy jól izmolt modern típus kialakítása, melyre a jelenleginél nagyobb marmagasság, hosszabb test és a genetikailag szarvatlanság jellemző. Az új típusban a már meglévő és az elérendő legfontosabb jellemzők az alábbiak:
![](http://www.limousin.hu/imgs/3.jpg)
|
Tulajdonság |
|
Hímivarban |
Nőivarban |
Marmagasság |
cm |
140-155 |
135-150 |
Élősúly |
kg |
1100-1250 |
700-900 |
Első elléskori életkor |
hónap |
- |
32-36 |
Két ellés közötti idő |
nap |
- |
360-380 |
Születési súly |
kg |
39-40 |
35-37 |
Könnyű ellés |
% |
- |
97-98 |
205 napos súly |
kg |
260-320 |
220-270 |
400 napos súly |
kg |
450-470 |
350-360 |
HÚSTERMELÉS: A fajta húsának étkezési célú felhasználása szempontjából a hasznosítás három fő csoportra osztható:
Hizlalt limousin marha - |
- minimális vágási életkor 28 hónap |
|
- minimális hasított testsúly |
|
|
- nőivarban-280 kg |
|
- hímivarban-330 kg |
Vágóborjú: |
- minimális vágási életkor: 3 hónap |
|
- hasított testsúly 85-160 kg |
Fiatal hízott bika: |
- maximális vágási életkor 18 hónap |
|
- minimális hasított súly 340 kg |
|
- színhús arány a féltestben 70-73% |
|
- karaj keresztmetszet 100-115 cm2 |
HASÍTOTT FÉLTESTEK MINŐSÍTÉSE: az EUROP rendszerű minősítésben a fajtára jellemző paraméterek az alábbiak:
Hizlalt limousin marha |
- a féltestek formája E,U vagy R |
|
- faggyúborítás 3 és 4 |
Vágóborjú |
- a féltestek formája E, U vagy R |
|
- faggyúborítás 2 és 3 |
Fiatal hízott bika |
- a féltestek formája E és U |
|
- faggyúborítás 2 és 3 |
Megjegyzés: |
A féltestek formája: |
"E" legjobb P" legrosszabb |
|
Faggyúborítás: |
"1" legjobb "5" túl sok faggyú | |