HUNGAROFRIZ FAJTA
A dán jersey és az USA - kanadai holstein fajta kombinációjával jött létre a hungarofríz fajtacsoport. Előállítása nagy jelentőségű, mert a két legkiválóbb világfajta, a jersey és a holstein-fríz kiváló tulajdonságait egyesíti, egy közepes testtömegű, koncentráltabb tejet termelő fajtában. A holstein nagy szaporodóképessége, a jersey tejének magas tejzsír- és fehérje- tartalma, jó tőgy tulajdonságai és szaporodásbiológiai előnyei fonódnak össze a fajtában. A hungarofríz fajtában a holstein-fríz 50 - 75 %, a jersey 25-50 %, a magyartarka 0-25 % génhányaddal szerepel. "Á" konstrukciójában elméletileg 75-25 % a holstein és a jersey aránya, "B" konstrukciójában 50-50 %. A hungarofrízből a magyartarka génarány fokozatosan kiszorul, mivel csak holstein-fríz és jersey bikákat használnak.
Küllem
A fajta egyedei szín, testnagyság és termelés tekintetében gyakran igen különböznek. Küllemi jegyeiben különleges követelmények nincsenek, sötétbarnától a tarka egyedekig minden színeződés megtalálható. A fajta hústermelő képessége gyenge, szerény tömeggyarapodás, izomszegény far, kívánatosnál több faggyú jellemzi.
Felhasználás
Két kiváló tulajdonságú fajta egyesítéséből származó előnyök kihasználása, nagymennyiségű, jó minőségű tej termelés a fajta feladata. A jersey vérű állományok tenyésztése különösen ott indokolt, ahol a tej tekintélyes hányada ipari feldolgozásra kerül. A magyarországi tejátvételi rendszer, amely meghatározóan a tej mennyiségét veszi figyelembe, nem kedvez a fajta terjedésében. Így létszáma néhány ezerre tehető, s ez is fokozatosan csökken. Hungarofríz bika felhasználása gyakorlatilag nincs Magyarországon.
Fajtaegyesület
A fajtának egyesülete Magyarországon nincs. |